7 Makanan Wajib Cuba Bila Datang Ke Sarawak

Sarawak terkenal sebagai syurga makanan kepada pelancong dan juga penduduknya. Terdapat pelbagai makanan menarik untuk dicuba disini. Makanan yang tidak asing lagi di sarawak yang merupakan makanan patut dan wajib dicuba sekiranya anda datang ke bumi kenyalang ialah :

pak-somet-kopitiam-kuching-sarawak-1

1.Laksa Sarawak

Tekstur yang unik dengan rasa auntetik menyebabkan kenapa laksa sarawak menjadi igauan dan sering menjadi mimpi indah kepada sesiapa yang merasainya

 

mee-kolok-sarawak

 

2. Mee Kolok

Rasa ringan dan mudah untuk dihadam ialah punca kenapa ramai meminati hidangan yang cukup istimewa ini

mee-kampua-sarawak

3. Mee Kampua

Mee yang menjadi pilihan ramai sekiranya ke Sarawak namun bukan mudah untuk jumpa Mee Kampua.

Kek Lapis Sarawak

4. Kek Lapis Sarawak

Singgah ke Sarawak tak rasa kek lapis sarawak boleh dianggap kurang lengkap. Jadi belilah untuk dibawa balik sebagai buah tangan dan jangan lupa rasa tester disediakan agar boleh pilih jenis kek lapis sarawak kegemaran anda.

Ayam Pansuh

5. Ayam Pansuh

Ayam pansuh ialah ayam dimasak di dalam buluh dengan sayur sekali, rasanya sungguh enak sekali walaupun dimakan begitu sahaja.

Tumpik

6. Tumpik

ini ialah makanan tradisional orang melanau. Bahan asas bagi pembuatan Tumpik ialah sagu. Ia serius enak dimakan ketika petang dengan kopi o panas. Memang rasa sedap

Bihun-Belacan-Sarawak

7. Bihun Belacan

Bihun dengan telur padi dengan tekstur sedap dimakan menjadikan ianya makanan wajib bila anda melawat ke Sarawak. Tapi serius susah nak cari Bihun Belacan yang betul-betul sedap.